Lakossági kémények tisztítása, ellenőrzése

TISZTELT  JÁSZLADÁNYI  LAKOSOK!

2016. november 1-je óta a korábbinál is nagyobb területen végzik a katasztrófavédelem kéményseprői a lakossági kémények tisztítását, ellenőrzését.
Jelenleg 17 megye 2499 települése tartozik a katasztrófavédelem ellátási területéhez.
A gazdálkodó szervezetek tulajdonában lévő kémények ellenőrzését és tisztítását változatlanul a korábbi kéményseprő-cégek végzik, megrendelésre.

Az, hogy milyen gyakran érkezik valakihez a kéményseprő, attól függ, hogy az adott háztartásban milyen tüzelőberendezéssel fűtenek, nem pedig attól, hogy fűtési időszak van-e vagy sem.
Gázüzemű és zárt égésterű tüzelőeszköz esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente érkezik a kéményseprő.

A kötelező lakossági ellenőrzés, az egész országban ingyenes. A kéményseprő 15 nappal az ellenőrzés előtt írásos értesítőt dob a postaládába. Ha a kéményseprő az értesítésben megadott időpontban nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. Ha az ellenőrzést a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető az ellenőrzés.
A harmadik, – közösen egyeztetett – időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat (körülbelül 500 forint), de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással.

A kötelező és ingyenes lakossági ellenőrzés magában foglalja, a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol elő van írva, ott a szén-monoxid-érzékelő működőképességének ellenőrzését is.
Az ellenőrzésbe nem tartozó tevékenységek elvégzéséért fizetni kell!

Természetesen lehetőség van arra is, hogy valaki az ingyenes ellenőrzésen túli kéményellenőrzést vagy tisztítást rendeljen meg.
Ezt a 1818-as telefonszámon, azon belül a 9-es, majd az 1-es menüpont kiválasztásával elérhető ügyfélszolgálaton teheti meg.
A két kötelező ellenőrzés között megrendelt ellenőrzés és a kötelező ellenőrzésbe nem tartozó munkák elvégzése költségtérítés terhére történik!
A kéménysepréssel kapcsolatos további információk elérhetők a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon is.