„Érezd a múltat és tudd, hogy Jász vagy!”

1995-ben Jászberényben indították útjára a Jász Világtalálkozó rendezvénysorozatot Hortiné Dr. Bathó Edit (Jász Múzeum – múzeumigazgató) kezdeményezésére, annak érdekében, hogy az elszármazott jászok méltóképpen emlékezzenek őseikre, mely a jász hagyományőrzés és kultúra legnagyobb ünnepe lett.

A rendezvény állandó célja a jászok történelmi hagyományainak ápolása, a jász kultúra megőrzése, a Jászság településeinek bemutatása, valamint a jász tudat megerősítése, és megismertetése az ide látogatókkal. Évről évre más-más jászsági településen gyűlnek össze az otthonélő, a kirajzott és az elszármazott jászok, hogy egymással találkozzanak, megéljék az együttlét örömét, ápolják hagyományaikat. 

Jászladány immár második alkalommal volt házigazdája e rendezvénynek, először 2004-ben a X., majd 2017. június 23-24-25-én a XXIII. Jász Világtalálkozónak.

2015 szeptemberétől folytak az előkészítő munkák, melynek szervezésére munkacsoport létesült. Csoportok alakultak a fellépők szervezésére, a vendéglátásra, a helyszín biztosítására, a közreműködők felkérésére, külön figyelemmel az egységes megjelenés kialakítására. Az idő múlásával egyre sűrűbb egyeztetésekre volt szükség, melyben mindenki maximálisan kivette a részét. Egyre jobb és jobb ötletek kerültek felszínre, amelynek eredményeként az ünnepélyes megnyitón egy csodálatos parkot avattunk fel, kiállítások nyíltak meg, valamint Kiss Ágoston volt jászladányi tanító naplójából íródott könyv bemutatóját hallgathattuk meg, Gubicz István néhai Jászkapitány tiszteletére emléktáblát állítottunk, de mindezek mellett a településközpont is megszépült, minden intézményt kicsinosítottunk, melyet követett lakosságunk, vállalkozóink összefogása is. 

Szombaton a Jászok főpapi szentmiséjét követően kezdődött a 18 Jász település, valamint a 23 kirajzott, jászok által alapított település felvonulása Jászkapitányok, lovas huszárok kíséretében. Különösen szép látványt nyújtottak a felvonulók között a pompás jász viseletbe öltözött asszonyok, férfiak és gyermekek. 

A települések bemutatása, az ünnepi köszöntők és a díjátadást követően került sor Bertalan János jászkapitány beiktatására, majd a jászsági polgármesterek a színpad előtt a világtalálkozó köszöntésére galambokat röptettek az ég felé. A nap további részén a jászsági művészek, művészeti és hagyományőrző csoportok bemutatóit láthatták a látogatók. A csodálatos nap méltó befejezése volt a tűzijáték.

A Jász Világtalálkozó harmadik napján került sor az íjász bemutatóra, a főzőversenyre, virtusvetélkedőre, de mellette folytatódott a művészeti és hagyományőrző csoportok fellépése is. A záróünnepségen került átadásra a rendezvény jogát szimbolizáló vándorbot Jászfényszaru város polgármesterének Győriné Dr. Czeglédi Mártának. A pénteken kinyitott Jászok Nagy Könyve bezárult, visszaadásra került a Jász Múzeum részére. 

A rendezvény az eső ellenére számos vendég örömére fergeteges koncerttel zárult. 

A rendezvény Fővédnöke: Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, védnökei Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Dr. Lengyel Györgyi EMMI közigazgatási államtitkára, Pócs János a Jászság Országgyűlési képviselője volt.

Vendégeink között üdvözölhettük Dr. Lengyel Györgyit, az EMMI államtitkárát, Kovács Sándort a JNSZ Megyei Közgyűlés elnökét, Dr. Kiss Eliza miniszteri biztost, Dr. Kállai Mária kormánymegbízottat, Pócs János Országgyűlési Képviselőt, Dr. Dobos Lászlót a Jászok Egyesületének elnökét, Dr. Kocsis Károly MTA akadémikusát, Ficzek Lászlót az Egri Főegyházmegye általános helynökét, Csikós Miklós leköszönő jászkapitányt, Császár Attilát Csíkrákos polgármesterét, valamint Balla Lajost Oromhegyes Helyi Közösség elnökét. 

A Világtalálkozóról készült képek megtekinthetők:

http://jaszladany.hu/galeria/nggallery/xxiii-jasz-vilagtalalkozo/xxiii-jasz-vilagtalalkozo-2017

Örülünk, hogy ez alkalommal is benépesült nagyközségünk központja és egyetlen szívként dobbant. Igyekeztünk gazdag programot összeállítani, hogy a vendégek apraja, nagyja szép emlékkel térjen haza otthonába, legyen az Jászladányon, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében, Magyarországon, vagy bárhol a nagyvilágban…